Evander Schrijfcoaching
by Martyn van Beek

Een manuscript is nooit klaar. Maar ooit moet je het loslaten...

Altijd al ervan gedroomd een eigen boek te schrijven?

Of ben je al druk bezig, maar weet je niet zeker of je op de goede weg bent?

Misschien ben je al klaar, maar heb je geen idee waarom je telkens afgewezen wordt bij de uitgeverijen? Dan is manuscriptbegeleiding echt iets voor jou!

Uit ervaring weten wij dat het heel veel doorzettingsvermogen kost om een boek gepubliceerd te krijgen. Als je de illusie hebt dat je in korte tijd een boek kunt schrijven en dat vervolgens de uitgevers staan te springen, dan moeten we je teleurstellen.

Van de honderden manuscripten die uitgevers maandelijks ontvangen, worden er misschien twee of drie daadwerkelijk uitgegeven. Dus, wat maakt jouw werk zo bijzonder? Wat zorgt ervoor dat jij die ene bent die wél uit de stapel gepikt wordt?

Het antwoord: doorzettingsvermogen en vastberadenheid om te slagen.

Het schrijven van het boek zelf is maar 50% van het werk. Je bent minstens zoveel tijd kwijt met redigeren, corrigeren en nalezen. Op een gegeven moment kun je elk woord van je manuscript dromen en ben je leesblind geworden voor je eigen werk. Dan is het heel belangrijk om een nieuwe kritische lezer in te schakelen. Precies daar gaat het vaak mis.

Honderden keren per jaar worden wij gevraagd om naar een manuscript te kijken. Als het thema ons aanspreekt gaan we het lezen en geven we vervolgens onze mening. Die mening is altijd eerlijk en direct. Het resultaat is vrijwel altijd dat de schrijver zich diep beledigd voelt. Dan krijgen we te horen dat wij er geen verstand van hebben. Dat begrijpen we wel, een boek is je kindje, het is van jezelf en het is heel moeilijk om te horen dat er het een en ander aan mankeert. Toch kun je juist daar het verschil maken.

Als mensen vragen wat ons geheim is, dan is het antwoord simpel: wij staan open voor elke vorm van kritiek. Als wij een proeflezer zoeken, dan kiezen we altijd degene die het meest op- en aan te merken heeft op onze verhalen, schrijfstijl en plotontwikkeling. Een goede redacteur is hard, recht-door-zee, en geeft feedback waar je echt iets aan hebt. De complimenten neem je in ontvangst als het boek verschenen is. Tot dat moment willen wij juist vooral horen hoe het beter kan. Van een zesje naar een zeven, en dat nog een paar keer. Net zolang tot de kritische redacteur aangeeft dat we het maximale eruit gehaald hebben. Pas dan gaat het manuscript naar de uitgever.

Het aparte is dat de uitgever en bijbehorende redacteur er op hun beurt weer enkele aantal punten uithalen die ze willen aanpakken. Ook daarmee kan het weer beter worden.

Dus, wil jij begeleiding die het verschil kan maken?

Zoek jij iemand die jou kan motiveren, uitdagen en inspireren?

Roep dan onze hulp in voor jouw manuscript. Of het nu om een roman, thriller, biografie of non-fictie gaat – met Evander Schrijfcoaching  en manuscriptbegeleiding bieden wij onze diensten aan voor (beginnende) auteurs die hun droom willen waarmaken. De begeleiding is persoonlijk, en altijd een-op-een.

Kosten

Aangezien een roman doorgaan tussen de 60.000 en 100.000 woorden telt, is het realistisch om je een inschatting van de kosten te geven op basis van dit aantal. Voor begeleiding van het eerste tot en met het laatste hoofdstuk, gedurende de periode van ongeveer een jaar, moet je denken aan een bedrag van om en nabij de 2.500 euro.

Voor een op maat gemaakte offerte is het bepalend wat er precies moet gebeuren. Wil je alleen onze mening, dan hebben we aan een enkele maand genoeg om je verhaal te lezen en je voldoende tips te geven om mee aan de slag te gaan. Misschien heb je nog geen letter op papier staan en wens je begeleiding van A tot Z.

Manuscriptbegeleiding

Heb je interesse, dan kun je het beste een mail sturen met je behoefte en wellicht een deel van je manuscript. Dan kunnen wij een inschatting maken van het werk en je een voorstel doen.